節分(せつぶん)
この記事(きじ)では、日本(にほん)の行事(ぎょうじ)「節分(せつぶん)」を、やさしいにほんごで紹介(しょうかい)します。
(English follows Japanese)
▼節分(せつぶん)とは 何(なん)ですか?
節分は、2月(がつ)に行(おこな)われる行事です。二十四節気(にじゅうしせっき)という、日本の暦(こよみ)があります。二十四節気に「立春(りっしゅん)」という日(ひ)があります。「立春」は「春(はる)が始(はじ)まる日」です。節分は、立春の前(まえ)の日、つまり冬(ふゆ)の一番(いちばん)最後(さいご)の日に行われます。今年(ことし)は、2月3日(みっか)が節分の日です。
昔(むかし)の日本では、季節(きせつ)が変(か)わるときに悪(わる)いこと(=鬼:おに)が起(お)こると考(かんが)えられていました。だから、鬼を追(お)い払(はら)うために行事が行われていました。
この行事が現代(げんだい)に伝(つた)わったものが「節分」です。
豆(まめ)まきと 恵方巻(えほうまき)
節分に、「豆まき」をします。
鬼のお面(めん)を被(かぶ)った人に、「鬼は外(そと)、福(ふく)は内(うち)」と言(い)いながら豆を投(な)げます。
豆には「悪)いものに勝(か)つ力(ちから)」があると考えられていました。だから、豆を鬼に投げます。
そして、自分(じぶん)の年齢(ねんれい)の数(かず)だけ豆を食(た)べます。豆を食べると、一年中(いちねんじゅう)健康(けんこう)に過(す)ごせると考えられています。
恵方巻は、長(なが)い太巻(ふと ま)きの寿司(すし)です。恵方=その年の縁起(えんぎ)が良(い)い方角(ほうがく)を向(む)いて、話(はな)さずに最後(さいご)まで食べると良いことが起きる、とされています。今年の恵方は北北西(ほくほくせい)です。
恵方巻は2000年(ねん)頃(ごろ)から全国的(ぜんこくてき)に広(ひろ)まった習慣(しゅうかん)です。私(わたし)が子(こ)どものときは、節分のときに恵方巻を食べる習慣はありませんでした。今(いま)では、節分の日が近(ちか)づくと、スーパーやコンビニで恵方巻がたくさん売(う)られます。
昔からの行事も、少(すこ)しずつ変化(へんか)しながら続(つづ)いているんですね。
Sailで日本の人と「節分」について話してみると、おもしろいと思います。
ぜひ、Sailの会話を楽しんでください。
In this article, I will introduce the Japanese event “Setsubun” in plain Japanese.
What is Setsubun?
Setsubun is an event held in February. There is a Japanese calendar called “Nijusseki”. There is a day called "Risshun" in “Nijusseki”. “Risshun” is the first day of spring. Setsubun is held on the day before Risshun, the last day of winter. This year, February 3rd is the day of Setsubun.
In the old days in Japan, it was believed that bad things (demons) would happen when the seasons changed. Therefore, events were held to drive away the demons.
“Setsubun" is the modern version of this event.
Bean Throwing and Ehomaki
During Setsubun, people throw beans.
People throw beans at people wearing demon masks and say "Oni wa soto, fuku wa uchi”.
※"Oni wa soto, fuku wa uchi”=”Fortune in! Demons out!”
It was believed that beans had the power to defeat bad things. That's why we throw beans at demons.
Then we eat as many beans as our age. It is believed that eating beans will keep you healthy all year round.
Ehomaki is a long, thick sushi roll. It is believed that good things will happen if you eat it all the way to the end without talking, facing the "Eho" direction (the direction of good luck for the year). This year's direction is north-northwest.
Ehomaki is a custom that spread nationwide around the year 2000. When I was a child, there was no custom to eat Ehomaki on Setsubun. Now, as Setsubun approaches, many Ehomaki are sold at supermarkets and convenience stores.
It seems that the traditional event continues to change little by little.
I think it would be interesting to talk about Setsubun with Japanese people using the Sail app.
I hope you will enjoy talking on the Sail app.
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